Der kommer et nyt bygningsreglement. Hvornår er stadig uvist. Men en af de nye afsnit i reglementet vil handle om nye bygninger, opdæmning af CO2 udslip og klimaet. Så meget ved vi. Allerede fra 2023 vil der blive strammet op om kravet til at dæmme for CO2 udslippet i bygninger, der er større end 1000 m2. Fra 2025 vil kravene gælde for alt nyt byggeri. Kravene vil blive strammet løbende frem til 2029.
Betydningen
Hvad betyder det? Det betyder, kort sagt, at hvis du bygger hus – på fx 140 m2 – så kan du lige så godt sørge for, at du bygger klimavenligt – og for at de materialer, du anvender, er produceret af genbrugsmaterialer – og under klimaneutrale forhold. Du har, som bygherre, ansvaret for, at din bygning ikke producerer CO2. Det er nemlig sådan, at byggebranchen står for cirka 30% af CO2 udledningen. Den står for ca. 35% af alt affald i Danmark.
Men i 2023 vil der også blive indført et nyt tiltag, som kaldes for ”livscyklusvurderinger” af bygninger. Det betyder, at alle bygninger skal vurderes af sagkyndige, på, hvordan de påvirker miljøet og klimaet. Hvilke konsekvenser, forskellige vurderinger vil give, ved vi ikke endnu. Vi kan dog se, at der muligvis fremover vil ske store ændringer i de materialer, vi bruger til konstruktionen af nye bygninger. Det kan have konsekvenser andre steder: Brug af flere lette materialer kan have en effekt på, hvordan bygningen skal opvarmes – eller nedkøles, mv.
Bygge klimavenligt
Så, hvis du er ved at få lagt sidste hånd på byggetilladelsen, så vil jeg anbefale, at du også allerede nu begynder at tænke i de baner, der handler om at bygge miljø- og klimavenligt. Og jeg ville sådan set også aktivt begynde at lede efter materialer og leverandører, der kan certificere, at deres produkter og produktionsmetoder er klimaneutrale. Ja, det er måske lidt irriterende at få at vide nu. Du får jo byggetilladelsen og vil i gang hurtigst muligt.
Gode tips til valg af gulvmaterialer
Så, du får et godt tip fra min side: Det første, der skal ske, når du bygger et hus, er, at der skal støbes et fundament. Dernæst skal der laves gulve og vægge. Gulvet skal du sørge for at få isoleret. Og den bedste måde du kan gøre det på, er at anvende et materiale, der hedder Thermotec. Det er i virkeligheden et isoleringsmateriale, som kan lægges direkte på terrængulvet. Det er nemt at lægge, fordi det kan nemt fordeles ud over fx elinstallationer og vandrør. Ovenpå det kan du evt. lægge rør til gulvvarme. Og når materialet Thermotec er tørt, så kan du med større effektivitet lægge selve slidlagsgulvet. Et slidlagsgulv består ofte af beton og udgør det lag, som den endelige gulvbelægning lægges ovenpå.
Konkret vil jeg anbefale et Estrich slidlagsgulv. Kender du til begrebet tyndpuds gulve? Estrich slidlagsgulve udmærker sig ved to ting: Det fungerer lyd- og varmeisolerende, samtidigt med, at det er nemt at lægge fx fliser eller klinker på det.
Bruger du henholdsvis Thermotec og Estrich slidlagsgulve i dit hus, så er du godt begyndt med hensyn til isoleringen af husets gulve, og du bygger klimavenligt. Et alternativ kan være det naturlige og rengøringsvenlige linoleum – se her.